fbpx
Image

Pijn in nek of schouder? Fysio Forum helpt!

Fysio-Forum is de praktijk waar u met uw nek-/schouderpijn terecht kunt.

• Klachten aan de Arm, Nek en Schouder (KANS)
• Slijmbeursontsteking / frozen shoulder / impingement

De nek heeft een zware taak in het lichaam; hij ondersteunt het hoofd en die weegt maar liefts 4 tot 6 kilo. Wanneer de nek keur netjes rechtop en in het midden van de schouders blijft, dan is er niets aan de hand. Helaas nemen mensen vaak een verkeerde houding aan, ze buigen hun hoofd teveel naar voren, waardoor het hoofd zwaarder wordt, met nekpijn als gevolg.

Vaak komt dat doordat men veelvuldig achter een beeldscherm werkt. Maar tegenwoordig is een veelvoorkomende oorzaak het gebruik van een smartphone. wanneer je naar je telefoonscherm kijkt buig je namelijk ook je hoofd naar voren.

In verbinding met de nek staan de schouders. Wat voorheen RSI heette wordt nu samengevat onder de noemer KANS (Klachten aan arm, nek en/of schouder).

Eén op de vier werkende mensen heeft in meer of mindere mate last van lichamelijke klachten die verband houden met KANS. Deze klachten hebben een sluipend begin en worden geleidelijk erger. De klachten, mits onbehandeld, kunnen grote gevolgen hebben zowel werk- als de privé omgeving.

Fysio Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Hieronder vind u over beide klachten meer info:

Informatie over de klachten
KANS is de naam voor klachten aan de arm, nek en schouder. Vaak zijn deze klachten a-specifiek van karakter. Soms gaan deze klachten gepaard met uitstraling in de armen, maar dat is geen voorwaarde. Het a-specifieke karakter wil niet zeggen dat er geen aanwijsbare veranderingen zijn aan de arm, nek of schouder. Door middel van testen kan de fysiotherapeut bepalen of de klachten worden veroorzaakt vanuit de nek, een veranderd beweegpatroon van het schouderblad, of vanuit de arm ook klachten veroorzaken hogerop.

Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
De klachten worden ingedeeld in profielen. In profiel I is er sprake van een stoornis in een structuur. In profiel II zorgen deze afwijkingen voor een verminderd dagelijks functioneren, wat te relateren is aan de stoornis. In profiel III is er sprake van een beperking in het dagelijks leven die niet te relateren is aan de stoornis. De fysiotherapeut bepaalt samen met u in welk profiel u ingedeeld kan worden. De klachten komen wijdverbreid voor; het kan op alle leeftijden en bij iedereen voorkomen.

Welke behandeling is er voor deze klachten?
De behandeling is vervolgens afhankelijk van het profiel waarin u zich bevindt. In het eerste profiel kan de stoornis aangepakt worden. Hierbij is het ook belangrijk dat u goede geinformeerd wordt over hoe het beste met de klachten omgegaan kan worden. In het tweede profiel is met name de afstemming tussen de belasting en de belastbaarheid belangrijk. De belasting is de mate waarin u de stoornis belast in het dagelijks leven, en de belastbaarheid is hoeveel de stoornis aankan. Dit is beinvloedbaar door de fysiotherapeut en u samen. In het derde profiel is het belangrijk om een stap verder te gaan in deze afstemming. Hierbij wordt de stoornis als de omgang met de stoornis aangepakt.

"Na enkele weken van intensieve begeleiding voel ik mezelf steeds sterker worden. De angst van een eventuele ontsteking is weg. De spieren doen weer wat ze moeten doen.

Samen hebben we een doelstelling bepaald: fit genoeg worden om weer actief het brandweervak te kunnen uitoefenen. Ik weet zeker dat dit bereikt zal worden. "

 

Arjan Mosch

Image

Fysio Forum helpt u hierbij en probeert samen
met u zo veel mogelijk herstel te bewerkstelligen!

Contact

Fysio Forum locaties
Stationsplein 83
1703 WE Heerhugowaard

Europaplein 62
1825 TL Alkmaar

  072 – 5825779
  info@fysio-forum.nl
KvK: 61723819

Anderen gingen u voor

"Al vaak met klachten bij een fysiotherapeut geweest, maar de manier waarop deze professionals met hun cliënten werken is echt super. 

Met veel persoonlijke aandacht, enthousiasme en kennis van zaken loodsen zij je door een actief trainingsprogramma heen en werk je aan blijvend herstel."

Astrid Verburg