Informatie over deze klachten
Het zal u niet zijn ontgaan, er zijn in Nederland veel besmettingen met het COVID-19 virus. Sommige patiënten ervaren lichte klachten, andere patiënten worden opgenomen op de intensive care en worden zelfs beademd. Na de periode van opname op de intensive care volgt vaak een periode van revalidatie. Het COVID-19 virus is relatief nieuw, en daarom is er nog weinig bekend over de lange termijn consequenties. We weten al wel dat er fibrosering van longweefsel op kan treden en dat de reconditionering soms langzamer en moeilijker verloopt dan aan de hand van de situatie voor het virus aangenomen kan worden. Patiënten kunnen te maken krijgen met het Post Intensive Care Syndroom(PICS). De verwachting is dat de grote lijnen tussen PICS en COVID-19 revalidatie vergelijkbaar zijn, met dien verstande dat COVID-19 revalidanten een grotere complexiteit hebben op pulmonaal(long) en psychologisch gebied. Uit recent onderzoek in Nijmegen is een vermoeden op een verklaring voor de snelle achteruitgang in de kritieke fase gevonden. Door een overschot aan bradykinine ontstaat er lokaal bij de longblaasjes een verhoogde permeabiliteit(doorlaatbaarheid) waarbij er vocht uit de bloedbaan kan treden. Hierdoor is er naast een ontsteking ook een vergrote mate van oedeem in de longen wat het gevoel van benauwdheid verergerd.
Wie krijgen deze klachten en wat voel ik?
Deze cijfers geven kort weer hoe intens PICS kan zijn. Deze cijfers gaan over IC-revalidanten in het algemeen, dit is niet toegespitst op COVID-19 patiënten.
60% houdt fysieke klachten na 1 jaar (Sommer et al, 2012)
32% houdt angstklachten na 6 maanden , 20-23% ontwikkelt PTSS,40% houdt cognitieve problemen over.
Welke behandeling is er voor deze klachten?
Longfibrose
Revalidanten kunnen te maken krijgen met een beeld van longfibrose. Hierbij treedt er verbindweefseling in de long op wat de basis kan zijn voor een restrictief longbeeld. Hierbij is het belangrijk dat revalidatie volgens pulmonaal protocol plaatsvindt. Er wordt op dit moment al gesproken van een nieuw protocol genaamd COLD, Corona Obstructive Lung Disease. Hierbij spelen onderdelen als verbeteren van de ventilatie, sputumevacuatie technieken en belastbaarheidstraining een grote rol.
Reconditionering
Het (her)opbouwen van de conditie is een van de belangrijkste peilers: u wilt immers weer het leven oppakken wat u had voor de ziekte, en COVID-19 kenmerkt zich door een lastige heropbouw van de conditie. Uw fysiotherapeut kan u helpen bij het balanceren van rust en herstel, zodat uw conditie ook daadwerkelijk vermeerderd.
Spiermassa
Een van de grote belemmeringen en tegelijkertijd risico's van een opname op de IC is het verlies van spiermassa. Men kan tot wel 1kg spiermassa per dag verliezen! Deze spierzwakte wordt medisch intensive care acquired weakness(ICU-AW) genoemd. Er zijn twee vormen van deze spierzwakte; op basis van spierzwakte zelf(ciriticall illness polymyolepathie) en op basis van de zenuwaansturing(critical illness polyneuropathie). Het maken van onderscheid tussen deze twee vormen is erg lastig dus meestal spreekt men van ICU-AW.
Gelukkig is dit wel een omkeerbaar proces, bij genoeg eiwit inname en juiste training bouwt men de spiermassa weer op. Hier is een taak weggelegd voor fysiotherapeut en diëtist.
Hoesttechnieken
Al het slijm wat opgehoest wordt en niet meer in de long aanwezig is, kan niet meer zorgen voor een ontsteking. Daarom is het belangrijk om een goede hoesttechniek te hanteren. Hierin kan de fysiotherapeut u begeleiden. Een korte instructie hebben wij ook al als filmpje op onze facebook geplaatst.
Training ademhalingsspieren
Wanneer u bent beademd, heeft u zogenaamd passief geventileerd, in plaats van actief wanneer u dit met eigen spierkracht doet. Zoals de andere spieren in het lichaam ook massaverlies vertonen, zullen ook de ademhalingsspieren aangedaan zijn. HIervoor zijn IMT en EMT trainers.
Samenwerking met andere disciplines: maatschappelijk werk, psycholoog en diëtist
Het behandelen van een patiënt met na COVID-19 heeft meerdere facetten. Al deze facetten worden behandeld door een eigen specialist. Hierboven is redelijk uitgebreid ingegaan op de fysiotherapeutische doelen, maar daarmee is niet de gehele problematiek van een COVID-19 patient beschreven. Een groot deel heeft namelijk last van Posttraumatische Stress, mogelijk ook bij het gezin. De rol van de diëtist is hierboven al even kort aangestipt; de combinatie met de fysiotherapeut versterkt elkaar.
Fysio-Forum is onderdeel van het netwerk voor longrevalidatie; de schakel tussen de fysiotherapeuten in de eerste lijn en het NWZ.
Wij hebben een samenwerkingsverband met het ziekenhuis: copd.beweegzorgnw.nl